Apporteringstest

Apporteringstest 2009

Ozzy och jag skulle äntligen göra vårat apporteringstest.

Vi hade anmält oss till apporteringstestet som var på den årliga klanträffen som anordnas av kennlarna Agrosofen, Lönnlövet & Tollarbo.

I år var vi på Säbyholms Naturbruksgymnasium utanför Bro.

Vi gick upp klockan 06:00 och packade det sista som var kvar och styrde kosan mot Bro.

Trafiken var mycket lugn denna dag så det flöt på hur bra som helst och jag var där straxt efter 8.


Jag passade på att se mig omkring innan alla andra dök upp till samlingen.

Där började det med upprop och lottdragning.

Ozzy och jag fick startnummer 3 och det tyckte jag var skönt då man faktiskt kunde titta på den första hunden och sedan gå och hämta sin hund.


På apporteringstestet fanns 4 vilt: Kråka, And, Kricka och Duva...

Jag var så nervös så jag inte visste vart jag skulle ta vägen...(inga tävlingsnerver här inte)....nåväl...jag hämtade Ozzy som låg i bilen och han fick "springa" av sig lite innan och hämta dummies på vägen ner mot startplatsen.

Jag gick mot startplatsen där Titti och Mariett mötte upp (de var dommare för dagen).

Titti förklarade hur det hela gick till, att det var ett test och att jag skulle låta Ozzy jobba så självständigt som möjligt och att jag inte fick ta i hunden och inte använda koppel.


Första momentet!

Jag kopplade loss Ozzy och han gick jättefin jaktfot mot sökrutan. Gud vad nöjd jag var!!

Vi satt och väntade och ett skott avfyrades, jag visade Ozzy att han skulle springa ut och söka och han sprang direkt ner till höger där duvan låg och lämnade av i hand, tjusigt.

Nästa fågel låg till vänster i sökrutan, och det var en And som kom in lika fint som den första.

Sen skickade jag ut Ozzy igen och utan att jag såg det så sprang han förbi kråkan och markerade att det låg något där. Titti och Mariett ville då ha in den eftersom han markerat den (suck tänkte jag), Ozzy gillar ju inte svartfåglar något vidare men jaja...jag tog in Ozzy och riktade honom på ett linjetag mot Kråkan och med viss uppmaning av mig (glada hejarop) så kom han in med kråkan dock inte avlämning i hand men det behövs ju inte på ett Apporteringstest men han lämnade av den vid mina fötter istället och vi blev godkända på söket. YES!!!!

Nästa moment var vatten med skott, vi gick jaktfot ner till vattnet och Ozzy satt vid min sida när skottet gick av utan att lyfta på "rumpan".

Jag skickade Ozzy, som for ut i vattnet som ingenting, och precis när han kommit ut så dök det upp en massa vågor... -VA!? nej va taskigt, sa jag till Titti och Mariett...

Ja men han får en chans till sa Titti...

Ozzy som blev lika förvånad som jag vände om precis när vågorna nått fram till honom och tittade på mig med en undrande blick "vad ska jag göra nu då Matte?, men i samma veva som han vänt sig mot mig vände han sig tillbaka ut mot vattnet och Anden som låg där och guppade, vågorna hade nu försvunnit och Ozzy löste hela uppgiften alldeles själv. Sen var det lite missförstånd från Mattes sida att anden måste levereras i hand så Ozzy fick ta upp den igen från strandkanten men hade inga problem att lämna den i min hand sen...BETYGET!??

Ja ni vet ju redan, KLART GODKÄNDA!

Som det står på mitt betyg: En ivrig, tyst hund som löser dagens uppgift på ett trevligt sätt, bra sök.


Jag kan inte bli mer stolt över min alldeles egen OZZY....!!